Znáte poradnu, která zná odpověď na každou otázku? Zapamatujte si www.poradte.cz Určitě se vám bude hodit.
Řeznictví U Pavlíka

Řeznictví U Pavlíka

19. duben 2015 | 08.17 |

Nevím, jestli jste zabrouzdali v příspěvcích na stránce, ale protože jsou tak trochu mimo zorné pole zdi, přepíši Vám sem jednu velmi zajímavou diskusi, kterou nastartoval Michal Mnk a jsem za jeho dotaz opravdu moc rád.
Ale teď už Michal:

Dobrý den, dle mé osobní zkušenosti patří kostelecké uzeniny, aspoň tedy podle toho co čtu na etiketách, jednoznačně k tomu lepšímu s čím se lze v našich supermarketech potkat. Zajímal by mne tedy pohled pana Pavlíka, jakožto odborníka, co přesně myslí tím okrádáním a šizením. O pečivu se netřeba bavit, ale u těch uzenin jaksi nic špatného nevidím, naopak, chci-li největší podíl masa, skončím nakonec vždy u kosteleckých uzenin, nebo jdu k řezníkovi, kterého znám. To však není vždy možné a dostupné. Podotýkám, že nejsem volič ANO, agent Anofertu ani fanoušek agenta Bureše.

Má odpověď:
Javořické párky složení:
Masný výrobek tepelně opracovaný.
Drůbeží maso strojně oddělené 40%,
Vepřové sádlo a kůže 28%, Vepřové maso strojně oddělené 8%, hovězí maso - já se ptám kolik? Separáty a kůže 76%, cca 20% je technická voda a kolik zbývá při 96% na maso, jestliže se musí vejít mouka, škrob, koření a cca2% sůl? A pokračování:
pitná voda
pšeničná mouka
bramborový škrob
jedlá sůl
- stabilizátory E250 - OK, to je dusitan sodný, je celkem nutný a žádná rezidua ve výrobku nezůstávají.
E450, E451= To je problém, bez těch by to nedrželo pohromadě. Jsou to di_ a tri_fosforečnany, neboli polyfosfáty.
látka zvýrazňující chu a vůni E621=glutaman sodný
antioxidanty E300, E301=kyselina askorbová=OK, jen mírně pomáhá regulovat kyselost a tím oxidaci tuků
směs koření, extrakty koření.

Problémem jsou strojně oddělené suroviny. Podřadné zbytky měkkých tkání odstraněné z pevných částí mechanickým způsobem. Pro zjednodučení - semele se, prolisuje - separuje měkké od tvrdého...

Obecně Polyfosfáty jsou zlatým dolem pro tzv. velké hráče, jakým je i Babišův konglomerát. Z jednoho kila masa lze vyrobit i kilo a půl uzenýho. Jak se Vám to líbí...?
V Kostelci jistě umí vyrobit i skvělé výrobky. Dělají tam jistě zruční řemeslníci. Ale musí poslouchat a fabrika vydělává na tunách separátů lepených pomocí polyfosfátů...

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře